זכויות עובדים זרים בסיעוד24/7
זכויות שיש לדאות להם כאשר מעסיקים עובד זר בסיעוד.
היות וחוקי העבודה במדינת ישראל חלים על מטפל/ת זר/ה כמו על עובד/ת ישראלי/ת. כשמעסיקים מטפל/ת זר/ה יש חובה לקיים את דיני העבודה של מדינת ישראל.
היות וחוקי העבודה במדינת ישראל חלים על מטפל/ת זר/ה כמו על עובד/ת ישראלי/ת. כשמעסיקים מטפל/ת זר/ה יש חובה לקיים את דיני העבודה של מדינת ישראל.
חוקים אלה מחייבים בראש ובראשונה העסקה חוקית- קבלת היתר העסקה בתוקף מאושר ע"י משרד הפנים.
לאחר קבלת ההיתר להעסקה יש לדאוג לאשרת עבודה עבור המטפל/ת בלשכה הפרטית שבה המטפל והמעסיק רשומים.
לאחר קבלת ההיתר להעסקה יש לדאוג לאשרת עבודה עבור המטפל/ת בלשכה הפרטית שבה המטפל והמעסיק רשומים.
יש חובה לערוך חוזה העסקה מסודר בשני עותקים ובשתי שפות- השפה של המטפל/ת ובעברית שיכלול את כל פירוט התשלומים החופשות החובות והזכויות של המטפל/ת ולהחתים את המטפל/ת על הסכום ההעסקה.
יש להעניק למטפל/ת עותק של החוזה.
החוזה צריך לפרט את שכר המטפל/ת:
השכר של המטפל/ת נקבע במהלך משא-ומתן בין המטופל/ת או בני המשפחה של המטפל/ת שפחה למטפל/ת, ולא יכול להיות נמוך מגובה שכר המינימום הקבוע בחוק העומד כיום על סך של 5,300 ₪ ברוטו לחודש, עבור משרה מלאה ועל פי הפרקטיקה הנוהגת סך של 29.12 ₪ ברוטו לשעה (לאור צו ההרחבה לקיצור שבוע העבודה במשק מחודש אפריל 2018). סכום שכר המינימום החודשי ע"פ חוק נכון לחודש דצמבר 2017 ומשתנה מעת לעת, וחובה על המעסיק להתעדכן האם חל שינוי בגובה שכר המינימום. ניתן להפחית מהשכר שנקבע ניכויים המותרים על פי דין. את שכר המטפל/ת יש לשלם ישירות לחשבון הבנק האישיים ולשמור תיעוד ורישום מסודר של התשלומים.
ניכויי שכר
ניתן לנכות משכר המטפל/ת סכומים מסוימים המותרים בחוק: להלן הסכומים המקסימליים שמותר לנכות, נכון לינואר 2020.
1. מחצית מעלות הביטוח הרפואי בפועל ועד סך של 143.97 ₪ לחודש.
2. עלויות נלוות למגורים בבית המטופל/ת (ארנונה ושימוש במים ובחשמל): עד 80.47 ₪ לחודש.
3. סכום חודשי עבור מגורים הולמים: הסכום נקבע בהתאם לאזור המגורים של הלקוח ושונה בין
- מגורים בדירה שאינה בבעלות המטופל/ת
- לבין מגורים בדירה שהינה בבעלות המטופל/ת.
כאשר המגורים הינם בדירה שבבעלות הקשיש:
מחצית מהסכומים המפורטים להלן.
כאשר המגורים הינם בדירה שאינה שבבעלות הקשיש:
• ירושלים – 423.91 ₪.
• תל אביב – 482.02 ₪.
• חיפה – 321.37 ₪.
• אזור המרכז – 321.37 ₪.
• אזור דרום 285.69 ₪.
• אזור הצפון – 262.87 ₪.
4. ניתן לנכות משכר המטפל הזר עד 10% משכר המינימום עבור מזון, משקה ומוצרי היגיינה.
כדי לעשות זאת בהתאם להוראות החוק, יש להחתים את העובד על סעיף בחוזה המתורגם (או על מסמך נפרד מתורגם כי הניכויים מורדים בידיעה ובהסכמה בתמורה ל "שווה כסף" (כלומר -במזון, משקה ומוצרי היגיינה),וכי הוא מאשר זאת בחתימתו. ללא חתימת העובד ואישורו לא ניתן לנכות סכום זה.
כדי לעשות זאת בהתאם להוראות החוק, יש להחתים את העובד על סעיף בחוזה המתורגם (או על מסמך נפרד מתורגם כי הניכויים מורדים בידיעה ובהסכמה בתמורה ל "שווה כסף" (כלומר -במזון, משקה ומוצרי היגיינה),וכי הוא מאשר זאת בחתימתו. ללא חתימת העובד ואישורו לא ניתן לנכות סכום זה.
חשוב לציין כי הסכומים כאמור הינם הסכומים המקסימליים שניתן לנכות משכרו של המטפל. במקרה בו מנוכים משכרו של המטפל/ת סכומים נוספים (למשל עבור החזר הלוואה מהמעסיק, הוצאות טלפון או אינטרנט וכיו"ב) לא יעלו כל הניכויים יחד לא יעלו על 25% משכר המטפל/ת.
מובן שאין חובה לנכותם במלואם או בכלל- בפועל כחלק מהמו"מ מול המטפל/ת ניתן להסכים על ניכויים בסכום נמוך יותר.
את שכר ההעסקה יש לשלם לא יאוחר מה- 9 לחודש, עבור החודש הקודם. בהתאם לתשלום שכר במשק.
זכויות עובדים זרים בתחום הסיעוד:
יום מנוחה שבועי- המטפל/ת זכאי/ת ליום מנוחה שבועי, שיבחר בהתאם להעדפה האישית/האמונה של המטפל/ת. במידה והמטפל/ת עבד/ה ביום המנוחה השבועי לבקשת המטופל/ת, העבודה על יום זה תיעשה בתוספת שכר בהתאם להנחיות החוק. העסקה קבועה של המטפל/ת 7 ימים בשבוע אסורה לפי החוק.
חופשה שנתית- המטפל/ת זכאי/ת לחופשה שנתית על פי חוק. מספר ימי החופשה גדל בהתאם לוותק של המטפל/ת. יום המנוחה השבועי לא נכלל במניין ימי החופשה השנתית. עבור החופשה המטפל/ת מקבל/ת את השכר החודשי הרגיל.
*על פי חוק חופשה שנתית, בימי החופשה נכלל יום מנוחה אחד לכל 7 ימי חופשה. זכאות בימי עבודה בפועל (נטו) = זכאות חופשה שנתית בניכוי יום המנוחה.
ותק בשנים זכאות בימים (ברוטו) זכאות בימי עבודה (נטו)

חגים – המטפל/ת זכאי/ת ל- 9 ימי חג בשנה. בהתאם לדת ולאום ו/או כפי שיוסכם בין הצדדים בתחילת ההעסקה. בעבור ימי החג זכאי/ת המטפל/ת לשכר החודשי המלא לפי החוק. העסקת המטפל/ת בימי החג תלויה בהסכמה מראש וכרוכה בתשלום גהוב בהתאם להוראות החוק..
זכויות עובדת אישה- חוק עבודת נשים קובע כי חל איסור לפטר עובדת בהריון / במהלך חופשת לידה ובמשך 60 הימים אחרי חופשת הלידה אלא אם ניתן אישור ממשרד התמ"ת.
ביטוח רפואי- על המטופל/ת (המעסיק) לרכוש ולהסדיר ביטוח בריאות למטפל/ת הזר/ה, באמצעות סוכנות ביטוח. יש למסור למטפל כרטיס ביטוח שיהיה ברשותו בקביעות, גם בימי חופשה, הכולל מספרי טלפון של סוכנות הביטוח. לשכת ההשמה הפרטית תוכל לסייע ברכישת הביטוח הרפואי.
דמי הבראה- נכון לינואר 2020, מטפל/ת שעבד/ה במשך שנת עבודה אחת, זכאי/ת ל- 5 ימי הבראה בסך 378 ₪ ליום. בשנים השנייה והשלישית המטפל/ת זכאי/ת ל-6 ימי הבראה בשנה, ובשנים הרביעית עד העשירית ל– 7 ימים.
ימי מחלה- מטפל/ת חולה או שנעדר/ת מפאת אשפוז, זכאי/ת לקבל דמי מחלה כנגד הצגת אישור רפואי. על יום המחלה הראשון לא יתקבל תשלום, על הימים השני והשלישי יתקבל תשלום בסך 50% מהשכר היומי, ומהיום הרביעי ואילך – 100% מהשכר. הזכאות לצבירת ימי מחלה מתחילה מרגע תחילת העבודה לפי חישוב של יום וחצי לכל חודש עבודה עד למקסימום של 90 יום. אסור לפטר את המטפל/ת בתקופת המחלה.
הפסקת עבודה- אם המטפל/ת הזר/ה או המטופל/ת מעוניינים בהפסקת העבודה של המטפל/ת, על הצד המבקש לסיים את ההעסקה להגיש לצד השני הודעה בכתב על כוונתו לסיימה. משך הזמן מהגשת ההודעה ועד להפסקת העבודה משתנה לפי תקופת העבודה, בהתאם לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, תשס"א-2001.
הודעה מוקדמת שעל המעסיק לתת בפיטורי המטפל הזר: סעיף 3 לחוק קובע כי עובד במשכורת זכאי להודעה מוקדמת כמפורט להלן:
• במהלך ששת חודשי עבודתו הראשונים – של יום אחד בשל כל חודש עבודה.
• במהלך התקופה החל בחודש השביעי לעבודתו עד תום שנת עבודתו הראשונה- של 6 ימים, בתוספת של יומיים וחצי בשל כל חודש עבודה בתקופה האמורה.
• לאחר שנת עבודתו הראשונה – של חודש ימים.
סעיף 4 לחוק קובע כי עובד בשכר זכאי להודעה מוקדמת לפיטורים כמפורט להלן:
• מהלך שנת עבודתו הראשונה – של יום אחד בשל כל חודש עבודה.
• במהלך שנת עבודתו השנייה – של 14 ימים, בתוספת של יום אחד בשל כל שני חודשי עבודה בשנה האמורה.
• במהלך שנת עבודתו השלישית – של 21 ימים, בתוספת של יום אחד בשל כל שני חודשי עבודה בשנה האמורה.
• לאחר שנת עבודתו השלישית – של חודש ימים.
הודעה מוקדמת שעל המטפל הזר לתת למעסיק: בשונה מהאמור בחוק העבודה לעובד/ת זר/ה בתחום הסיעוד, קיימות תקופות הודעה מוקדמת השונות מאלו בדין הכללי, כמפורט בנוהל מתן הודעה מוקדמת מראש לפני התפטרות שפורסם על ידי רשות האוכלוסין וההגירה.
החל מהיום השביעי לאחר תחילת העבודה אצל המטופל, ועד לתום שלושת החודשים הראשונים לעבודתו אצל המטופל (תקופת הניסיון) - הודעה של שבוע ימים לפחות;
במהלך התקופה שהחל בחודש הרביעי לעבודתו אצל אותו מטופל ועד תום החודש השישי לעבודתו אצל המטופל – הודעה של 14 ימים לפחות;
במהלך התקופה שהחל בחודש השביעי לעבודתו אצל אותו מטופל ועד תום שנת עבודתו הראשונה אצל המטופל – הודעה של 21 ימים לפחות;
החל מתום שנת עבודתו הראשונה – הודעה של חודש ימים לפחות.
פיצויי פיטורין- למטפל/ת זר/ה שהועסקו במשך שנת עבודה ומעלה, מגיעים פיצויי פיטורין במידה והסיבה לפיטורין מצדיקה פיטורין לפי חוק העבודה הישראלי.
השכר לפיצויים מחושב בהתאם לתקנות פיצוי פיטורים חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים (התשכ"ד 1964). שכר חודשי ברוטו כפול מספר שנות העבודה.
פנסיה- המטופל חייב לבטח בביטוח פנסיוני את המטפל. שיעורי ההפרשה עומדים על 6.5% מהשכר עבור גמל וכן הפרשה של 6% מהשכר עבור פיצויים על חשבון המטופל והפרשה בשיעור של 6% על חשבון המטפל/ת עבור גמל. (את הסכומים הללו יש להפריש עבורו בהתאם להוראות צו הרחבה לפנסיה חובה).
ע"פ הדין הקיים נכון לחודש ינואר 2020 המטופל אינו מחוייב בהפרשת חלקו של המטפל/ת ואינו רשאי לנכות את החלק של המטפל/ת בגין גמל מהשכר החודשי.
את הסכומים שהמטפל/ת זכאי/ת להם עבור גמל ופיצויים (ע"ח המטופל-המעסיק) יש להפקיד לחשבון נפרד נושא ריבית והצמדה על מנת שיעמדו לרשותו כשיסיים את עבודתו.
ביטוח לאומי- המטופל חייב לבטח את המטפל/ת במוסד לביטוח לאומי.
שיעור התשלום הוא 2% משכר הברוטו, המשולם ע"י המטופל/ המשפחה. את התשלום מבצעים ישירות לביטוח הלאומי.
מקבלי גמלת סיעוד המעסיקים עובד/ת זר/ה באמצעות חברת סיעוד, ומשלמים לו שכר ,נוסף על השכר שמקבל המטפל מחברת הסיעוד, בסכום שאינו עולה על 5,500 ש"ח לחודש (החל מיום 1.4.2018), יהיו פטורים מלשלם דמי ביטוח לאומי על השכר של המטפל/ת בכפוף לעמידה בתנאים של הביטוח הלאומי.
כדי לקבל את הפטור מתשלום דמי הביטוח, על מקבל הגמלה לפתוח תיק מעסיק בביטוח הלאומי (גם אם בפועל אינו משלם דמי ביטוח) וכן עליו לשלם את שכר המטפל/ת הזר/ה בהעברה בנקאית לחשבונו או בהמחאה לפקודת המטפל/ת הזר/ה.
הדרך המהירה והיעילה להירשם כמעסיק היא למלא טופס פתיחת תיק להעסקת עובדים במשק בית באתר התשלומים ולשלוח אותו באופן מקוון.
דרך אחרת היא למלא טופס הודעה על העסקת עובד משק בית ולהעבירו לסניף הקרוב למקום מגוריו של המעסיק.
תקיפה מינית- החוק בישראל אוסר על תקיפה/ הטרדה מינית, מצד המטופל ואו בני משפחתו. ובכלל זאת איום לפטר עובד/ת אם תסרב למגע מיני, הצעות בעלות אופי מיני, וכמובן מגע מיני לא רצוי או חשיפת אזורי גוף פרטיים בפני המטפל/ת.
אסור למעסיק להחזיק בדרכונו של העובד- הדבר מהווה עבירה פלילית.
דמי כיס - נהוג לתת למטפל/ת 100 ש"ח לשבוע לקראת היום החופשי שנחשבים כמקדמה לשכר החודשי של המטפל/ת והם חלק בלתי נפרד מהשכר החודשי אך זו אינה חובה.