הארכת ויזה לעובד זר סיעודי

מעל 50% ממהגרי העבודה שמגיעים לישראל כדי לעבוד בה, עתידים לעסוק בתחום הסיעוד. בהגדרתם החוקית הם עובדים זרים אשר שוהים בגבולות המדינה באופן זמני בלבד ולמטרה ספציפית. מהגרים אלו רשאים לעבוד בישראל רק במידה והונפקו עבורם מבעוד מועד  אישורי עבודה בעלי תוקף תפוגה. מעת שתוקף זה פג שהותם בישראל אינה חוקית ועליהם לחזור למדינת המוצא או לפעול למטרת הארכת אשרת השהייה בישראל באופן חוקי. 
 
בקשה להארכת ויזה לעובד זר
 אשרת עבודה ניתנת לעובדים זרים בתחום הסיעוד לתקופה של -63 חודשים (מעט יותר מ-5 שנים). כאשר תקופת ההעסקה של עובד/ת זר/ה בישראל עומדת להסתיים, ואישור העבודה עומד לפוג, אך המטופל/ת מעוניין/ת לבקש המשך של הליווי של המטפל/ת  בתחום הסיעודי, ניתן להגיש בקשה שמטרתה הארכת תוקף אשרת העבודה (ויזה) בישראל "מטעמים הומניטריים".
משרד האוכלוסין וההגירה מינה ועדה מיוחדת שתפקידה המוגדר והרשמי הוא לטפל בבקשות הארכה של אשרות העסקה של עובדים זרים. הועדה רשאית לתת רישיונות הארכה מטעמים הומניטריים, לתקופות של שנה אחת בכל פעם בתנאי המשך ההעסקה אצל אותו מטופל סיעודי, ועד מכסה מקסימלית של 200 ויזות סה"כ בשנה.
 מהם התנאים להארכת אשרת עבודה?
למטופל (המעסיק) הסיעודי שבגינו מוגשת בקשת ההארכה, חייב להיות בעל היתר העסקה פעיל, פנוי ובתוקף, להעסקתו של עבד/ת זר/ה בתחום הסיעוד. *אחזקה בהיתר העסקה שנדחה או הושהה מסיבה מסוימת, לא עמידה בתנאי זה.
הגשת הבקשה, צריכה להתבצע בטרם חלפו 90 יום ממועד סיום תקופת ההעסקה החוקית בישראל.

הגשת הבקשה להארכת אשרת עבודה מטעמים הומנטיריים אפשרית במסגרת הלשכה בה המטופל/ת והמטפל/ת רשומים. ובמידה והמטופל/ת או בני המשפחה מצאו את המטפל/ת ללא סיוע של לשכה פרטית ניתן להגיש את הבקשה גם באופן עצמאי. את הבקשה (לרבות כל המסמכים הנלווים לטופס הבקשה) יש לשלוח בדואר רשום לכתובת: רשות האוכלוסין וההגירה, אגף היתרים ועדה הומניטארית, בניין כל ישראל חברים, רחוב אגריפס 42, ירושלים.
או שניתן גם  להגיע באופן אישי אל אגף ההיתרים בענף הסיעוד, רחוב אגריפס 42 ירושלים, בימים ב', ג' ד' בשעות 12:00-08:00 או בימים ב', ד' בשעות 18:00-14:30.
המסמכים הדרושים להגשת הבקשה:
1לוועדה יש להגיש טופס מקורי בלבד ועליו חתום המטופל, בן משפחתו או אפוטרופוס חוקי. להבהרה, לא ניתן לשלוח את הטופס בפקס, בדואר אלקטרוני או באמצעים דיגיטליים אחרים. . את טופס הבקשה עצמו ניתן להוריד למחשב הביתי (כמו טפסים רלוונטיים נוספים). 
2. יש לצרף לטופס הבקשה מכתב החתום על ידי המטופל עצמו, בן משפחתו או אפוטרופוס חוקי, שבו מפורטות הסיבות המיוחדות- ה "טעמים ההומניטריים", שבגינם נדרשת הארכת משך העסקת המטפל/ת יש לצרף לכתוב מסמכים וראיות שתומכים בהן.
3. יש לצרף לבקשה גם טופס חוות דעת מנומקת החתומה ע"י רופא מוסמך / עו"ס ברשות המקומית שבאזור מגורי המטופל/ת. לפיה סיום העסקת העובד הזר בסיעוד עבור אותו מטופל תביא לפגיעה קשה בו. 
** איש המקצוע החתום על טופס חוות הדעת צריך להיות בעל מינימום שתי שנות ניסיון בתחום הסיעוד.
החתימה על חוות הדעת צריכה להיות מקוריות ולכלול את מספר הרישיון שבידו לעיסוק במקצועו.
חוות הדעת צריכה לכלול גם הצהרה של איש המקצוע החתום כי איננו מועסק בחברה אשר עוסקת בתיווך או העסקה של עובדים זרים.
על איש המקצוע לציין במכתב אודות משך ההיכרות שלו עם המטופל הסיעודי ולהצהיר כי נפגש עימו (לרבות תאריך הפגישה) טרם נתינת חוות דעתו המקצועית.
 
4. יש לצרף לבקשה מכתב מן הרופא המטפל ובו פירוט מצבו הרפואי העדכני של המטופל וכן את ההיסטוריה הרפואית שלו. לצורך כך יש לחתום גם על טופס ויתור על סודיות.
5. לבסוף, יש לצרף לבקשה גם תצהיר עליו חתומים הן המטפל/ת ועורך דין, בו מוצהר כי:
המטפל/ת רוצה את ההארכה החריגה של אשרתו ומצטרף/ת לבקשתו של המטופל הסיעודי
המטפל/ת מבין/ה כי אם תשתנה דעתו, או אם בקשת ההארכה לא תאושר על ידי הוועדה, לא תתאפשר הגשת בקשה אחרת והשהות בישראל יסתיים לאלתר.  
במידה והוועדה כן תאשר את הבקשה, יותר למטפל/ת לעבוד אך ורק אצל המטופל הסיעודי בגינו אושרה אותה בקשה, ובסיום תקופת ההעסקה לא תותר עוד השהות במדינת ישראל.
 
הטיפול בבקשת ההארכה וקבלת ההחלטה
הוועדה רשאית במסגרת הדיון בבקשה, לדרוש מן המטופל או מן המטפל/ת מסמכים / אישורים נוספים למטרת קבלת ההחלטה. כמו גם  רשאית הוועדה לשלוח נציגים אל ביתו של המטופל למטרת ביקור.
בסוף דיוני הוועדה עובדות המלצותיה אל החלטת השר. הוא, או גורם שהוסמך לך על ידו, יקבל החלטה וישלח לכתובת המגורים של המטופל מכתב ובו הודעה מנומקת באשר לה.
אם הבקשה להארכה נדחתה על ידי השר או בא כוחו, על המטפל/ת יהא לצאת מישראל בתוך פרק זמן של 30 יום ממתן ההחלטה. עם זאת, באותו פרק זמן ניתן גם להגיש ערר לבית הדין לעררים בירושלים.
אם הבקשה להארכה אושרה, על העובד הזר והמטופל לגשת אל אחת מן הלשכות הפרטיות המורשות ולהירשם על פי החוק בתוך 45 יום מקבלת הודעת האישור. בנוסף יש לגשת ללשכת רשות האוכלוסין וההגירה באזור מגוריו של המטופל, עם אישור ההארכה החתום, ולהאריך את תוקף הרישיון של העובד הזר.