עובדים זרים פנויים לסיעוד

התפרצות מגפת הקורונה במרץ 2020, הכניסה את העולם כולו למציאות מורכבת וחסרת וודאות. בראש ובראשונה, קבוצת הסיכון הברורה של אנשים בגילאי 60 ומעלה שחויבו להישאר עוד יותר מהאוכלוסייה הכללית סגורים בבתיהם / בבתי האבות ובמוסדות הסיעודיים שבהם הם מצויים. 

מציאות זו יצרה תנאים קשים מאוד והחריפה את מצבם של אזרחים רבים בגיל השלישי שניהלו עד לפרוץ המגיפה חיים פעילים ושגרה. במקרים רבים הניתוק מבני המשפחה ומסביבה חברתית וההישארות הכפויה בבית החמירה את מצבם הפיזי /נפשי של אזרחים רבים והפכה אותם לזקוקים לסיוע סיעודי. 
מלבד האזרחים המבוגרים קיימת גם אוכלוסייה גדולה של חולים שונים במחלות רקע שאליהם מצטרפים גם מטופלים סיעודיים אחרים שהמגיפה הותירה אותם עוד יותר מתמיד זקוקים לסיוע צמוד. וללא יכולת סדירה של בני המשפחה לסייע ולטפל כבעבר.
בנוסף, עובדים סיעודיים רבים (כ 400 בקירוב) המועסקים כמטפלים בבתיהם של מטופלים סיעודיים ישראלים  שהו החופשת מולדת מחוץ לישראל ובידיהם נמצאו אשרת חוזר.  ולא היה ברור מה יעלה בגורלם- מה שהכניס את מערכות הסיעוד כולן ללחץ ולאי וודאות גדולה אף יותר.
במשרד הפנים הגיעו להחלטה לאור הפניות הרבות אישר  שר הפנים, אריה דרעי, בתיאום עם משרד הבריאות והמל״ל, מתווה לחזרתם לישראל של עובדים זרים בענף הסיעוד, שיצאו מישראל לחופשת מולדת לפני ה-18.3.2020. 
בנוסף,  משרד הפנים דן מספר פעמים בנושא והחליט לדחות את מועד סיום ההעסקה /היציאה מן הארץ של המטפלים הסיעודיים הזרים שמועד סיום העסקתם חל בעת שהמגיפה נמשכת והשמיים סגורים.

בהמשך, המתווה אף הורחב ואפשר הגשת בקשות כניסה לישראל של עובדים זרים בענף הסיעוד בתקופת מגבלות הכניסה לישראל שהוטלו מחמת מגפת הקורונה, ועל מנת לסייע למצוקת המטופלים הסיעודיים, והתגבשו כללים וההנחיות הרלוונטיים לכניסת עובד זר חדש בענף הסיעוד:
- דרישת שהות בבידוד של 14 יום לעובדים הזרים מרגע הנחיתה  בישראל בהתאם להנחיות משרד הבריאות. 
- הבידוד יהיה באחריות המעסיק. שיסדיר את מקום הבידוד בכתובת שאינה ביתו של המטופל הסיעודי עצמו, ויספק לעובד במשך כל תקופת הבידוד על חשבונו שירותים לקיום שגרת חיים בתנאי        בידוד ובכלל זה אוכל, שירותי כביסה, וגישה לאינטרנט.
- על המעסיק לוודא כי העובד מגיע מנתב "ג ישירות למקום הבידוד לפי הכללים של משרד הבריאות.
- באחריות הלשכה לוודא שהעובד הזר יחתום טרם כניסתו לישראל, על הצהרה לפיה הוא מסכים להיכנס ל - 14 ימי בידוד בישראל, וכן הסבר בשפתו בקשר להסדרי הבידוד והנחיות משרד הבריאות  בקשר לתקופת הבידוד, מספר טלפון נייד של איש קשר שהוא עובד מורשה בלשכה דובר שפת העובד או שיש לו שירותי תרגום לשפת העובד, למקרה של שאלות או תלונות, מספרי טלפונים של משטרה, מגן דוד אדום, מכבי אש, וכן כתובת דוא"ל, טלפון וכתובת וואטסאפ של ממונה על זכויות עבודה של עובדים זרים במשרד העבודה. 
- כן על הלשכה לסייע לעובד לרכוש על חשבונו כרטיס סים במחיר שוק סביר מיד עם כניסתו לישראל על מנת שיוכל לתקשר באמצעות הטלפון בעת הבידוד. רכישת כרטיס הסים על חשבון העובד תהיה בכפוף להסכמה בכתב של העובד בה יצוין המחיר.
- עם כניסת העובד לישראל , חובה על המעסיק לדווח למשרד הבריאות באמצעות קישור המופיע באתר משרד הבריאות באופן מידי על מקום שהייתו של העובד ועל הימצאותו בבידוד בהתאם לנהלים של משרד הבריאות .
- על המעסיק להסדיר לכל עובד ביטוח רפואי מלא שיהא בתוקף גם עבור תקופת הבידוד. 
- במידה ובתקופת הבידוד בישראל יתברר כי העובד חלה, משרד הבריאות ייתן מענה ייעודי למקרה וינחה לגבי הטיפול בחולה .ייתכן ובמסגרת המענה ,יידרש העובד להישאר בבידוד לתקופה ארוכה יותר מ 14 יום וזאת בהתאם להנחיות משרד הבריאות. המשך תקופת הבידוד תהיה גם היא באחריות המעסיק.
- תשלום ימי מחלה בגין תקופת הבידוד - לעובדים בתקופת הבידוד יכולה להיצבר במסגרת ימי המחלה והעובד יכול לנכות את ימי הבידוד ממכסת ימי המחלה הצבורים לו במסגרת חוק ימי מחלה השנתיים.  במידה ומדובר בעובד/ת חדש/ה,  ועוד אין להם מכסת ימי מחלה צבורים, במהלך תקופת הבידוד הם לא יקבלו שכר. יחד עם זאת, יש לפעול לעניין זה לפי הוראות משרד העבודה.
יובהר כי לאור אי הוודאות הרבה הקיימת בתקופה זו , מתווה זה נכון לעת הזו והוא ניתן לשינוי בהתאם להגבלות שיוטלו במדינות הרלוונטית מחמת מגפת הקורונה ובהתאם לשיקול הדעת של רשות האוכלוסין וההגירה.
כן יובהר כי הכללים המפורטים בחוזר זה הנם בנוסף לכללים וההנחיות הקבועים בנהלי הרשות.
מעסיק בעל היתר פנוי הרשאי להזמין עובד זר לענף הסיעוד והמעוניין להזמין עובד, נדרש להגיש באמצעות הלשכה הפרטית , בנוסף למסמכים הקבועים בנוהל, גם את המסמכים הבאים